viernes, 8 de octubre de 2010

Entrevista a Lluís Sant (ERC)

Lluís Sant, 57 anys. Barceloní, vaig arribar a Calafell el 1972 com estiuejant -com la gran majoria- i amb ganes de venir a viure-hi. Tinc 2 fills i tal com van acabar els estudis vaig establir-me aquí definitivament l'any 2003.
Soc militant d'Esquerra Republicana des de fa 10 anys, incorporat aquí a Calafell i sent president durant 3 anys de la secció comarcal del Baix Penedès d'ERC.
Electrònic de professió i tècnic en ISO, actualment soc un pensionista compromès que estima Calafell i dedica molt del seu temps al seu municipi ja que desitja veure'l com mereix i no com està ara mateix.

Com valores la situació actual de l'ajuntament?
Kafkiana. Un ajuntament amb 6 trànsfugues és molt perillós. No voldria posar a tots sis regidors al mateix sac ni molt menys, doncs hi han alguns d'ells que no mereixen el tracte que els donen i n'hi han d'altres que estan fent molt de mal i no estan representant a ningú. En contra del que diu en Carles Rión no es vota a la persona sinó al partit. En el moment que el partit et deixa no hi ha res a fer. L'escó es teu però ja no representes a aquell partit que en el seu dia et va elegir candidat. Aleshores, quin control pots tenir sobre aquestes sis persones?

I com valores la situació política en general ara que s'acosten les eleccions catalanes?
Penso que s'ha fet un grà massa amb la cavalleria que s'ha tirat a sobre del govern d'entesa. CiU quan ataca ho fa a la marca del tripartit però les lleis que s'han fet les ataca poc perquè no pot atacar la de cinema, etcètera, ja que s'han fet moltes lleis i han tingut molta participació d'ERC i moralment CiU no les podrà revocar. Jo crec que potser en aquest sentit, sobre la feina feta, no ha arribat el missatge i aquesta serà una de les feines de la propera campanya electoral, de parlar de quina feina s'ha fet i deixar-se de tant soroll i de coses rares. Un tripartit sempre es problemàtic i més aquí, que no hi ha la cultura de la coalició perquè gairebé sempre hi ha majories absolutes o governs amb acords puntuals.
Amb això vull dir que tot porta un rodatge i encara ho estem pagant. A ERC va haver-hi molts dubtes (jo era dels que deien 'no' a la coalició) però el temps diu que sí que hem influït i hem fet una labor força bona. Ha faltat haver-ho sabut explicar, aquest ha estat l'error.

Què pot aportar ERC que la diferenciï dels altres grups polítics?
Pot aportar quelcom fonamental; el fet que estem lliures totalment. De tots els partits més coneguts, més consolidats o d'àmbit nacional som els únics que no hem tingut mai cap alcalde. Això vol dir que podem aportar noves idees, sàvia nova sense dur cap motxilla que ens pesi. No estem lligats ni devem favors a ningú i així podem aportar un programa convenient, innovador i convincent.

Amb qui no pactarieu mai?
No t'ho podria dir exactament ja que s'ha de pactar quan tens el teu programa electoral i algú el vol (i pot) encaixar. Evidentment jo em sentiria molt incòmode amb PxC, PP, Romeros, etc. Ara bé, avui en dia en política no es pot dir mai 'tanco la porta'. No faré lo que va fer l'Artur Mas d'anar a un notari, però lògicament el programa d'ERC no l'acceptarà un PP o un PxC. Parlo de partits, que les persones són molt respectables. Olga Elvira, per exemple, és una persona de molta vàlua però el PP és l'antítesi d'ERC.
Ara, en el cas de Romero aquí parlo de partit i de persona. Hi han personatges que, de veritat, sentint-lo molt, no, no i no. I amb Solidaritat Catalana (Laporta/Rión) no pactaria mai.

Parlem de temes d'actualitat i que han estat notícia al municipi... Pots donar-nos la teva opinió sobre:

EL POUM
El POUM, en el moment que vàrem pactar amb els socialistes per entrar a governar, vàrem creure que era necessari perquè Calafell està molt desordenat i era una aposta valenta. Un POUM sempre porta problemes perquè mai es pot fer al gust de tothom però tal com s'ha portat es on l'han ben espifiada. A nivell d'ERC nosaltres quasi no hem pogut intervenir perquè Rión ni ens ha deixat ni ens ha donat cap mena d'informació; tot i que va anar a les 35 reunions del CAU resulta que mai ens va donar ni un sol paper. Hem aconseguit tota la documentació de la mateixa manera com la pot aconseguir qualsevol ciutadà de Calafell. Després vàrem cridar un urbanista i ens va dir que s'havia de mirar pam a pam i resulta que, com dic, no vàrem poder tenir cap participació doncs Rión no ens ho va permetre. Perquè? Doncs pel seu propi interès.
El que s'hauria d'haver fet amb el POUM i amb les macro polítiques de molts anys és quelcom diferent a tot el que s'ha intentat fer ara. Mireu, en principi, com que estava al programa electoral, s'ha corregut massa. S'hauria d'haver fet tot amb consens de partits polítics, associacions i ciutadans, i així marcar directrius generals de procediment. Calafell ha crescut molt, se'ns ha escapat de les mans. Ara, tot el tema d'escoles i equipaments s'ha de fer, però hauria de ser consensuat, que tots els que vinguin a governar en els propers 20 anys es trobin còmodes i no que els aprofitats de sempre se'n vulguin aprofitar i/o que arribi un altre i s'ho carregui tot.
Un POUM és necessari però, molt important, per sobre de tot s'ha de mimar, s'ha de cuidar a la gent afectada, amb una cura especial per a ells i anant-los a veure personalment, parlant, dialogant, buscant solucions amb ells; que no se n'assabentin per la premsa, en un auditori amb antidisturbis o un dia mirant l’Internet. I, malauradament això no s'ha fet així, no s'ha anat a veure a les persones fins que el mal ja estava fet. El 'tu a tu' es pot dur a terme; és molta feina? doncs si ho han pogut fer després de fer el mal, corrents i malament, s'ha de poder fer. I si no es pot fer en 4 anys es fa en 8, però sempre sota el prisma del respecte als afectats, amb consens i poc a poc. Això és el que ha fallat.

LA CONFRARIA
Igual que el POUM. Manca de diàleg, de consens, de cura. L'altre dia l'alcalde deia, i li deia, que els pobles han de progressar i es per això que es feia. Però, a veure, que la Confraria no són només 4 totxos, és quelcom més que una edificació. Ho comparava i ho comparo amb la Casa Barral que no te valor arquitectònic, que aleshores també podria dir-se que són 4 totxos, no? Hi ha quelcom que resulta molt sorprenent, que no s'escolta a la gent. Si jo soc alcalde i un veí te una proposta interessant se l'ha d'escoltar, el que no es pot fer és no escoltar i buscar sempre el protagonisme i el personalisme.
PACTES CONTRA NATURA ROMERO/SANCHEZ
L' únic que volen es arribar al poder. Es ceguen i després passa tot el que passa. Això era previsible i lo més trist és que ara torna a repetir-se la situació de fa anys, que ara es tiren els trastos pel cap però no s'ho creu ningú, que temps enrere ja es van arribar a denunciar i després pacten i repacten. ADMC no te programa, només tiren cap a tornar a manar i fan una mena de poti-poti d'idees d'aquí i d'allà. El que ha passat era, com dic, 100% previsible i aquestes coses no es poden fer en un ajuntament seriós i en un marc de política responsable. Per això dic que ERC te les mans lliures i això no passaria. En canvi, PSC/ADMC són pactes per governar a qualsevol preu.

LOCALS DEL PORT

Es una vergonya tot el port en general. M'agrada molt el mar i quan vivia a Barcelona anava al port; també vaig sovint a Cambrils, al moll de pescadors... i veus les barques... el peix... i arribes aquí i veus que sembla més una base naval que no un port esportiu (que no pesquer) que no té res. Per favor, la història pesquera de Calafell no mereix un port així. Són aquelles coses de mantenir la identitat. Penso que un poble que perd la memòria també perd la identitat.
No parlo de ser tradicionalista sinó de potenciar els nostres valors per potenciar la nostra indústria. Som turístics? Potenciem les arrels que tenim (pagesia, pesca, etc) que està tot deixat de la mà de Deu. El pagès espera vendre les terres perquè algú edifiqui, això ha estat la seva sortida durant molts anys.

TOP MANTA
Ja vaig fer una declaració en roda de premsa, ja vaig dir que si hi ha una llei s'ha de fer complir i que si no es pot fer complir s'ha d'estudiar canviar-la, readaptar-la a la situació però el que no s'ha de fer mai és saltar-se-la a la torera.
En aquest tema us explico una anècdota personal: amb un familiar treballem per a una ONG de Senegal i vàrem pensar en posar una paradeta al passeig per vendre coses d'aquesta ONG. Vaig cap a l'Ajuntament a demanar el permís i em diuen que ja he fet tard i que el permís haurien estat 2.950€ per tenir la paradeta des de Sant Pere fins més o menys la Diada. ¡Ostres! jo estaria venent coses de 10 o 15 euros amb un marge mínim així que si arribo a poder-ho fer i veig després als manters no vull ni pensar en l’emprenyamenta, la mateixa que han tingut els paradistes i comerciants, lògicament.
I, a veure, res de fer culpables als manters. Anar a buscar al sudafricà és fer-lo esclau de les màfies que ho organitzen tot. Si a ell li prenen el gènere ho ha de pagar, si es posa malalt està desatès i sense ingressos, viu en condicions realment deplorables. I sé molt bé de lo que parlo per la feina feta amb aquesta ONG. Lo del top manta és un problema que sobrepassa als ajuntaments però la solució mai ha de passar per saltar-se la llei o tirar pel dret anant contra els que paguen impostos i compleixen la llei. Es demencial.
I, per acabar: no tan sols no es va fer be sinó que el regidor de Comerç no va obrir la boca per dir res. Es curiós, amb lo que li agrada parlar, que estigués tan callat. I ell era el màxim responsable en el tema del comerç.

Quines previsions teniu de cara a les eleccions municipals?
Com a mínim treballarem a tope per millorar resultats. Clar, sempre diem que hem de treballar per treure el màxim; després ja es valorarà, però la idea i forma de treballar es arribar al màxim, evidentment. Ens costarà perquè tot el cas de Rión es ha fet molt de mal. ERC ha renunciat a tenir representació municipal després de 8 anys(5 al govern i 3 al’oposició) d'estar al govern. I ho hem fet per principis i per coherència política. No ho fa tothom això.
Fins ara, en les entrevistes que hem fet, els comentaris més repetits són que la majoria dels possibles votants estan avorrits dels polítics que van alternant-se a la alcaldia i que el que cal fer és arreglar els carrers i deixar-se de fer virgueries. Què penses que necessita Calafell ara mateix?
El que diré ara serà una part del programa electoral. Calafell ha crescut molt i hem perdut una oportunitat d'or. Hem de saber cap a on anem i cap a on volem anar. Ja no som un poble petit i estem deixant de ser únicament una localitat turística. Ens estem convertint, perillosament, en una ciutat dormitori amb tots els problemes que això comporta. ERC basarà el seu projecte en que els joves que se'n van a fora a estudiar puguin tornar aquí després a exercir la seva professió. Com? Amb un viver d'empreses donant oportunitats als joves per crear els seus negocis i empreses. S'ha de potenciar un polígon industrial que ara mateix gairebé només serveix per passejar el gos. S'ha de potenciar l'associacionisme, particularment a Segur. Que els nens tinguin llocs d'esbarjo, esplais, biblioteques, escoles en condicions. I s'ha de reordenar tot el mapa de Calafell.
S'han acabat les obres faraòniques. Acabem el passeig i ja està, que no hi ha ni un euro i estem endeutats a nivells estratosfèrics. Els carrers estan destrossats. Quan l'alcalde presentava el projecte del “plan ZP” li vaig dir “molt bé, però una zona quedarà bé i la resta veuran passar els camions, ens trencaran les voreres i carrers i les diferències encara s'accentuaran més”. I efectivament, així ha estat.
Respecte al comerç: hauria molt a parlar però el que no pot ser és tractar de crear un eix comercial en un lloc on no n'hi ha teixit comercial. A veure, a la platja hi ha un teixit comercial fort doncs aprofitem-lo, potenciem-lo. Però fer un macroprojecte on no hi ha comerç, doncs no. Segur necessita el comerç de proximitat del dia a dia. La potenciació del barri de Segur s’ha de fer per altres camins.
Has comentat per sobre els problemes que heu tingut amb el regidor trànsfuga Rión. Podries ampliar la informació? Ho diem perquè Rión diu que està dolgut i tira contra Esquerra fins i tot als comentaris que fa als plens. Que ha de dir Esquerra de tot això?
Amb Carles Rión havia molt malestar a la secció local perquè mai comunicava res i fins i tot, als punts del plè en que “Esquerra vota a favor” resulta que ni ens ho havia comentat. No es tracta de que ens ho hagués de consultar tot, que per això se li dona una confiança, però és que ni tan sols sabíem què és el que pensava votar als plens, i això és molt greu. Li havíem passat alguna moció per presentar i deia “no, que això és anar contra el govern”. La més grossa és que li vàrem dir que presentés una moció sobre les consultes populars que s'anaven a fer a Catalunya i ell no va fer res i un dia en que teníem una reunió amb joves va dir que la moció la tenia en un calaix i que no presentaria res. Un ha de funcionar amb el seu partit i ser coherent; si no estàs d'acord, ves-te'n. Però en el cas de Rión no existeix aquesta coherència perquè, senzillament, la cadira pesa molt.
Més. Des d' ERC, a principis d'aquest any, ens va arribar una recomanació de que a les ciutats amb més de 20.000 habitants estigués decidit el cap de llista per les properes eleccions per poder començar a treballar en ferm. Com que a ERC ho fem tot per assemblea vàrem convocar una executiva en que l'ordre del dia va ser aquest tema; es va deixar un full perquè qualsevol militant que volgués presentar-se ho fes i Rión ni tan sols el va voler agafar. A sobre, va destituir a Jacob Balaguer com a càrrec de confiança, directament i sense dir res al partit; no va ser l'alcalde, va ser ell. Un dilluns que Jacob havia plegat a les 14hs, el truca a les 17hs i li diu “mira, Jacob, que t'he destituït per motius polítics”. Això hauria de fer-ho la assemblea de Calafell, no Rión pel seu compte. Això va passar allà pel febrer i va ser la gota que va fer vesar el got. A partir d'aquí, he de dir que ja estàvem carregats amb el que havia passat amb el POUM i altres actuacions deplorables (la TDT, amb els comerciants, etc). I mira que, per exemple, amb la TDT ho tenia fàcil Rión ja que d’Esquerra Republicana a la Generalitat depen la secretaria de telecomunicacions i societat de la informació. Total, que com que ja no havia ni uns mínims, ja només havia el seu personalisme total i una manca absoluta d'informació i respecte vers el partit, varem dir prou!...
I ara ve lo més surrealista. Quan li demanem la carta de regidor es va enfurismar i com que no la va voler entregar aleshores li vàrem presentar a l'alcalde, oficialment, la petició de que es suspengués el grup d'ERC i que Rión passés a ser regidor no adscrit. Dons ves, l'alcalde només feia que donar llargues, no volia fer res i Rión continuava votant en nom d'Esquerra quan ja no havia cap mena de contacte i estava suspès de militància en un expedient d’expulsió en marxa. Des del març que ha estat parlant en nom d'ERC. Com pot ser que algú que vota en nom d'un partit estigui preparant la seva entrada en un altre nou partit? No home, no; primer entrega el carnet del teu partit i després te'n vas al nou. Però, a sobre, s'ha de dir que Rión encara no és militant del partit nou.
Nosaltres hem volgut fer-ho discretament, sense massa soroll, ja que són coses internes d'un partit. Però tal com explico, ha estat un camí difícil ja que s'ha d'afegir a la trista actuació de Rión la manera de procedir de l'alcalde que no parava de donar llargues; que si havia de demanar un informe jurídic a la Associació de Municipis, que si havia de demanar un informe a la Diputació de Tarragona, que si 'ara no sé com està el tema', que si 'la setmana vinent m'ho miro', que si... total, que el que ell deia que demanava també ho demanàvem nosaltres per la nostra banda i ho teníem abans. Al final se'ns va esgotar la paciència i li vàrem dir a Jordi Sánchez que aniríem al Congrés dels Diputats i presentaríem davant de la Llei de Transfuguisme el cas de l' Ajuntament de Calafell i que, segurament, declararien trànsfuga a tot el govern de Calafell. Se li va donar a l'alcalde com a plaç màxim el 31 de Juliol. El dia 30 va signar el decret, ves per on!. I així i tot, va ser tan poc elegant i va tenir la poca delicadesa de que en el plè de l' Agost va posar el punt dels regidors no adscrits en l' últim lloc de la llista de forma que Rión encara va votar, un ple més, en nom d' ERC just abans de passar a ser regidor no adscrit. I ho va fer en punts tan importants com CEMMSA i el conveni dels treballadors. Respecte a CEMMSA, dir que no varem tenir cap informació tot i ser Rión conseller delegat. Al·lucinant! I encara Rión va parlant malament contra ERC...
Respecte a la seva retòrica i incontinència verbal no tinc res a dir, ell mateix es desqualifica. Al vostre blog llegeixo comentaris que, afortunadament, no van contra ERC sinó contra ell i la seva manera de fer. Durant la Diada, a l'ofrena floral, varem ser l' únic partit que va rebre alguns aplaudiments del públic present. Això és d'agrair.

Per acabar. Dóna’ns una cita o apunt que sigui molt teu.
Doncs un apunt. Quan els amics venen a casa, prefereixo que vagin per la entrada de Calafell. Perquè? Doncs perquè la entrada de Segur és vergonyosa. Això és el que és prioritari, per sobre de grans projectes i de protagonismes personals.
___________________

Tanquem la entrevista amb un document segellat per l'ajuntament el 16.3.2010, en el que es comunica a l'alcalde la expulsió de Rión d' ERC i es procedia a dissoldre el grup municipal a l'ajuntament.

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027