martes, 9 de diciembre de 2014

El nou CAP de Segur de Calafell, una peça més en la privatització de la sanitat pública

http://xarxapenedes.cat/el-nou-cap-de-segur-de-calafell-una-peca-mes-en-la-privatitzacio-de-la-sanitat-publica/
SEGUR DE CALAFELL | REDACCIÓ.

Han començat les obres de construcció del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de Segur de Calafell, que estarà situat a l’avinguda Espanya, 314 (terreny de 2.800 m2). Això permetrà abandonar les instal·lacions on atenia ara a la població (a l’edifici de les Dependències Municipals) i disposar d’un espai propi per als serveis de medicina general, pediatria i odontologia.

Però aquesta bona notícia per al veïnat de Segur té una altra cara: de la construcció de l’edifici i de la gestió del servei de manera integral se n’encarregarà la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla, una fundació privada (amb una vintena d’empreses filials). És a dir, que aquest nou CAP comportarà que el sector privat gestioni una part encara més gran de la sanitat pública a les comarques penedesenques.

Tant la construcció com la gestió del nou CAP de Segur de Calafell s’han encarregat a la Xarxa Santa Tecla, que també té dret d’ús del terreny durant 50 anys.

Actualment, la Xarxa Santa Tecla ja s’encarrega de la gestió de l’Hospital del Baix Penedès. I això ha generat diversos conflictes amb la plantilla i també denúncies per una gestió dubtosa en alguns àmbits.

Xarxa Santa Tecla, un entramat empresarial construït des d’un càrrec públic



Un reportatge d’investigació publicat aquesta tardor a Crític, alerta que la Fundació privada Santa Tecla va començar a construir el 1990 una teranyina empresarial sanitària que li ha permès aconseguir el control d’una gran part del pastís de la sanitat pública al Tarragonès i Baix Penedès. El reportatge afegeix: “Des de llavors, ha passat de gestionar només l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona a controlar una vintena de centres que treballen per a l’Administració pública. En l’actualitat, el 44,8% de la població del Tarragonès i del Baix Penedès rep l’atenció sanitària pública a través de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, la marca comercial impulsada per la Fundació. La Xarxa és una entitat privada que gestiona serveis públics. Actualment agrupa fins a cinc fundacions i una desena d’empreses”.

A més, el reportatge revela que la construcció d’aquesta teranyina empresarial s’ha beneficiat del fet que Joan Maria Adserà, director general i gerent de la Xarxa Santa Tecla des del 1993 fins a l’actualitat, va ocupar alhora el càrrec de gerent de la Regió Sanitària de Tarragona del Servei Català de la Salut entre els anys 1994 i 2000.

Pel que fa a centres del Baix Penedès, Santa Tecla s’encarrega de la gestió no només de l’Hospital del Vendrell, sinó també dels dos CAP del Vendrell, de l’ABS de Calafell i del Baix Penedès Interior. I ara podrà sumar-hi el nou CAP de Segur de Calafell.

Conflicte per una pèrdua de drets laborals i retallada salarial

Pel que fa al conflicte laboral de l’Hospital del Vendrell, el personal està mobilitzat des que el passat mes de juliol va expirar el conveni col·lectiu per als hospitals de la XHUP i la direcció d’aquest centre els va fer una oferta de condicions laborals que, pel comitè d’empresa, eren inacceptables. En concret, suposen: retallada del 5% de la massa salarial; retallada del 50% dels incentius per objectius, i només els donen l’altre 50% si l’empresa té equilibri financer; jornada laboral de 1.620 hores anuals a 1.668; congelació dels nivells de la carrera professional; desregularització de les guàrdies i, per tant, menys descansos i menys límit de dies seguits, entre d’altres mesures. Davant d’això, la plantilla s’ha mobilitzat i, en un referèndum, va votar massivament en contra de la proposta de la direcció. Però la Xarxa Santa Tecla va imposar igualment aquestes condicions. A banda, els sindicats van recórrer a la justícia per impedir una degradació dels drets laborals, però el jutge va avalar les retallades el passat mes de juliol.

Operació més ràpida a canvi de 9.000 euros

L’Hospital del Vendrell va saltar als titulars dels telenotícies i portades de la premsa quan el diari El País va revelar que aquest centre havia cobrat 9.000 euros a una pacient per evitar haver de fer cua a la llista d’espera perquè l’operessin.

En aquella ocasió, Xarxa Penedès vam parlar amb el comitè d’empresa, que va criticar aquestes pràctiques i va expressar el seu rebuig que s’utilitzi la plantilla per intervencions privades.

Hospital investigat en la trama Pujol

Darrerament també s’ha sabut que una de les empreses amb qui Jordi Pujol Ferrussola tenia vincles, Croatagna SL, va construir el 2003 l’Hospital del Vendrell. I aquest és un dels negocis del fill de l’expresident que l’Audiència Nacional està investigant perquè presumptament hauria format part de la trama de blanqueig de diners de Pujol Ferrussola.

Denuncies d’opacitat i privatització

En aquest context, el mes de març es va crear la Plataforma per una Sanitat Digna al Baix Penedès. Formada pel comitè d’empresa de l’Hospital comarcal del Baix Penedès i els nuclis de la CUP i EUiA al Vendrell, el seu objectiu és denunciar les retallades i el “procés encobert de privatització” que està patint la sanitat pública i també donar suport “als treballadors i treballadores de l’Hospital comarcal en el conflicte laboral que pateixen amb la direcció del centre”.

El passat mes següent, a l’abril, CiU i PP van rebutjar en una sessió del Parlament de Catalunya la bateria de propostes elaborades per ICV El Vendrell amb l’objectiu d’examinar la viabilitat econòmica de l’Hospital del Vendrell i millorar la transparència dels seus comptes.

A més, aquest mes de setembre, el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona ha denunciat que els darrers canvis anunciats en la gestió sanitària al Tarragonès i al Baix Penedès s’estan fent amb “el clar objectiu de la privatització de la Sanitat, a través de concessions, hòldings publico-privats i retallades de serveis en benefici del sistema concertat”. I assegura que, amb l’excusa de millorar la gestió i el finançament del model sanitari català, la Generalitat “està posant la gestió d’activitat assistencial econòmicament rendible en mans d’empreses privades”.

En el mateix sentit, el mes de novembre la CUP del Vendrell ha presentat una moció perquè es debati i aprovi al ple municipal en contra del procés de privatització que està patint la sanitat pública a les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès.

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027