viernes, 24 de septiembre de 2010

Entrevista a Joan Olivella (CiU)


Vaig ser alcalde de Calafell del 2005 al 2007. Durant aquest breu mandat vaig treballar per accelerar les millores que Calafell reclamava, i vaig haver de continuar treballant en un govern de pacte per mantenir l'estabilitat del municipi.

Com van ser aquest dos anys de govern i d’alcalde?
Cal fer dues reflexions: d’una banda, va ser una etapa molt positiva, ja que en poc temps vam accelerar projectes necessaris des de feia anys per Calafell. La piscina municpal, el CAP o el passeig marítim de la Platja i el tros de passeig que quedava a Segur, el passeig de la Unió, la nova escola de Segur i la nova de Calafell, el nou institut de Segur, etcètera, van ser alguns dels eixos que van marcar l’acció de govern. També vam fer una aposta molt important per la participació ciutadana i per la neteja i el manteniment dels carrers. Això sí, no és fàcil, quan formes part de la força minoritària de l'equip de govern, tirar endavant allò que creus que necessita el teu municipi. És tot un repte de sacrifici.

Tot i això, van aconseguir bons resultats electorals
Vam aconseguir els millors resultats electoral per a CiU des de feia molt. I només vam poder treballar dos anys i amb molta gent en contra. Crec que la clau de l'èxit va ser que la gent es va veure reflectida en nosaltres: persones honestes, amb voluntat de servei i properes. Per això crec, que ens va premiar la ciutadania amb la seva confiança. Tot i això, no va ser suficient, ja que ens vam quedar a l’oposició.

Hi ha qui diu que no es va negociar bé un possible pacte.
Aquesta és una crítica que ens han fet. Diuen que no vam voler negociar un pacte amb el PSC o amb l’ADMC, o que ho vam fer tard, o que vam pecar de prepotència... Però no és veritat. L’únic cert és que, el que mai pensàvem que passaria, va passar.

Mai no passaria, què?
Home, no pensàvem que persones que tenien querelles criminals als jutjats, tornessin a ajuntar-se, en només dos dies!. PSC i ADMC ja ho tenien tot pactat i no va servir de res parlar amb ells. No pensàvem que els mateixos que van fer una moció de censura en contra del Jordi Sánchez, el tornessin a donar la confiança. Però va passar i el temps ha demostrat que aquest no ha estat, precisament, un pacte de reconciliació.

Com valores la situació política actual a l’Ajuntament?
És el que es preveia. Ho hem repetit des de l'oposició al llarg d’aquests tres anys de desgovern. Es tracta d’una unió antinatura. És un matrimoni de conveniència. És un govern marcat pels interessos personals i econòmics. Pels sous i no pel servei públic. Pel poder i no per la ciutadania. I per això s’ha trencat tot. Perquè quan l’únic objectiu és aquest, mai no és suficient.

Què destacaries de l’acció de govern d’aquest mandat?
Cal parlar de l'endeutament. No podem oblidar que tenim un deute de 51 milions d’euros; que els carrers estan bruts; que el passeig marítim de La Platja ja no es farà; que el POUM no sabem com acabarà, però no acabarà bé, la participació ciutadana nul·la, la manca de diàleg, la prepotència de l'Alcalde, les mentides del Romero, la manca de transparència,… Per mi, això, és el més destacable.

Alguna cosa hauran fet bé…
Sí, fer enfadar a la ciutadania!. Ja que els projectes com la piscina municipal és un projecte que nosaltres ja teníem a punt de començar. Ho teníem tot preparat. L’únic que ha fet el senyor Sánchez és deixar que es facin les obres, ah! i incrementar el cost de la piscina en 500.000 euros pel seu desig de posar uns "xorros" d’aigua i el "nyap" d'ampliar la piscina termal a l'exterior. Però la piscina era un tema tancat per nosaltres. I no parlem del CAP, que també va ser una decisió presa per nosaltres i pactada amb la Generalitat abans que ell fos alcalde. Vaja, que -bàsicament- ha agafat els projectes ja iniciats i ha volgut deixar la seva empremta personal, incrementant el cost d’aquests.

Com qualifiques el paper de l’alcalde?
Ha demostrat que quan només es vol governar pel poder i pels diners, les coses no poden anar bé. No es pot governar només per a uns quants. No es pot col·locar a tots els amics i simpatitzants a l’Ajuntament amb sous d’escàndol. No es pot menysprear la ciutadania com ho fa ell. Governar és una altra cosa: és diàleg. És negociació. És pactar. És renunciar a coses. És escoltar a tothom. És vetllar per l’interès de la ciutadania… I ell ha demostrat tot el contrari del que va dir quan estava a l’oposició.

Parles dels càrrecs de confiança, però tú també en vas tenir...
És cert, però eren menys i costaven la meitat del que costen els que ha col·locat el senyor Sánchez. I ell continua mentint amb aquesta història. Ell només es dedica a criticar a l’oposició. Enlloc de governar, està més pendent del que vam fer nosaltres que del que fa ell. És un alcalde més pendent del passat que del futur i Calafell no es mereix un alcalde amb aquesta mentalitat.

Què proposes?
Un canvi radical. En maneres de fer, en maneres de gestionar els diners de tots, en la manera de relacionar-nos amb els ciutadans. En definitiva, un canvi de tot el que s’ha fet al llarg d’aquests tres anys. Un canvi de lideratge, ja que el Jordi Sánchez ha demostrat que només és el líder del PSC a Calafell. Només. Enlloc més ha demostrat aquest lideratge. I Calafell necessita una persona capaç de mirar endavant i pensar en el futur de les noves generacions calafellenques, amb honestitat i voluntat de servei.

Quines millores tens en ment?
No és fàcil resumir-ho, però mira, nosaltres farem el passeig de la Platja sense enderrocar la Confraria. Ja ho vam planificar així ara fa tres anys i estem convençuts que es pot fer. Acabarem el Mercat Municipal, un tema que també teníem nosaltres a les mans i que no vam poder tancar pel canvi de govern. Per no parlar del Cinema Iris, del qual fins i tot vam presentar públicament el projecte. Reconduirem aquells aspectes del POUM que calgui per aconseguir que Calafell sigui un municipi on el turisme, el comerç i la indústria puguin revitalitzar la nostra economia productiva. Planificarem espais per més centres escolars i potenciarem els centres cívics. Estudiarem la possibilitat d’ubicar una piscina municipal a Segur de Calafell…. D’idees que es poden realizar en tenim moltes, però destacaré tres temes en els quals també farem molt d’èmfasi: la reducció de sous i de càrrecs polítics a l’Ajuntamnt, la millora de la seguretat ciutadana i de la neteja i manteniment dels carrers.

Esperes governar?
Sí, tot i que, no depèn exclusivament de mi. Però crec que la ciutadania ja ens coneix a tots. Em coneixen i han pogut parlar amb mi. I coneixen l’actual govern i les persones que n'han format part, i la seva manera de fer. L’antítesi. Espero que la confiança que dia rere dia em donen molts ciutadans del municipi pel carrer, es pugui visualitzar a les urnes. Amb un únic objectiu: governar per l’interès de la ciutadania i del municipi i, només per a la ciutadania i pel municipi. I es pot fer.

Abans deies que vareu poder governar 2 anys i amb molta gent en contra. Fins i tot amb gent que inicialment semblava molt propera?

Sí. Es veritat.


Per exemple?
Vam tenir problemes amb en Triadó que, encara no sé els motius, ens va girar la esquena i se'n va anar a muntar un nou partit. El motiu? No ho sé. Perquè ho va fer, ell ho sabrà; vàrem fer un canvi d'alcaldia. S' havia pactat a nivell de partit entre ell i jo; abans de les eleccions es va pactar que hi hauria un relleu al cap de dos anys; això va ser fruit del pacte però no una imposició de ningú. Va ser un pacte entre cavallers. I després, sense pressionar-lo, va ser ell qui va dir que es fes el canvi i després va trencar l'acord.