miércoles, 15 de mayo de 2013

L'INSTITUT LA TALAIA ADOPTA UN MONUMENT



L'INSTITUT LA TALAIA ADOPTA UN MONUMENT

El projecte està organitzat pel centre de secundària la Talaia per donar a conèixer el patrimoni local del mateix nom. El 18 de maig es farà una passejada guiada per alumnes de 2n ESO  fins als restes arqueològics de la Talaia, a Segur de Calafell. S'aprofitarà l'ocasió per inaugurar els plafons informatius que han fet els propis alumnes.

Des del turó de la Talaia es pot veure tot el Mar Mediterrani i les poblacions de Calafell, Cunit, el Vendrell i Bellvei. A l'edat mitjana també es podia divisar l'arribada de vaixells amb pirates del Nord de l'Àfrica. Per aquesta raó es va construir la Talaia, una torre de vigilància per avisar al poble de Calafell del perill. D'aquell temps passat, tan sols queden alguns restes arqueològics, amunt del pujol, desconeguts per la majoria dels habitants del poble.

Adopta un monument
Amb l'objectiu de donar a conèixer aquest element del patrimoni local, l'institut la Talaia de Segur de Calafell inicia un projecte: la TALAIA ADOPTA UN MONUMENT. Aquesta iniciativa pertany a una campanya europea per donar difusió a la història local des dels centres de secundària. El curs 2011-2012, l'institut la Talaia de Segur de Calafell va escollir el monument de la localitat del mateix nom, la Talaia. A la iniciativa ha col.laborat l'ajuntament de Calafell aportant un pressupost per portar a terme les accions plantejades pel centre educatiu.

El projecte té una durada de 4 anys i comença amb la difusió a les classes de l'ìnstitut la Talaia  sobre la història i geografia relacionada amb el monument. Els alumnes han aprés que el turó de la Talaia se situa al massís del Garraf, a la comarca del Penedès i que està envoltada per pins blancs, roures, alzines i tot tipus de vegetació mediterrània, inclòs per unes palmeres autòctones anomenades margallons.

També han conegut dades relacionades amb la història de la Talaia. Era una construcció de l'edat mitjana, una torre de vigia, que servia per donar avís als calafellencs de l'arribada dels corsaris. Llavors, la gent del poble s'amagava al castell de la població, probablement l'edifici més segur de l'època.

Una passejada fins la Talaia!
Tota aquesta informació podran conèixer-la de primera mà els interessats el 18 de maig. L'institut de secundària organitza una passejada gratuïta al monument i turó la Talaia. La sortida comença a les 10:30 en la Plaça Pau Casals de Segur de Calafell. Els guies seran alumnes de l'institut que informaran als visitants sobre aquest element del patrimoni local, a més d'algunes curiositats. Es recomana portar esmorzar, aigua i calçat còmode. La senyalètica de la ruta pertany al projecte.

Una vegada al cim, els visitants podran gaudir de les vistes de les rodalies, observar el restes arqueològics que encara es conserven de la torre de vigia, a més d'assistir a la inauguració d'uns plafons informatius realitzats per alumnes i professors del centre la Talaia.

Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027