Que la
gastronomia catalana està de moda d’uns anys ençà, és evident. Des d’en Ferran Adrià,
passant per la Carme Ruscalleda, el ja malaurat Santi Santamaria o els germans
Roca a qui la Revista Restaurant a nomenat aquest any com a millor restaurant
del món d’aquest any, un guardó que ja s’hi va endur el Bulli al 2002,
2006, 2007, 2008 i 2009.
En el nostre
entorn del Baix Penedès no fa gaire ha sorgit un grup amb interès per promoure
la nostra gastronomia, cultura culinària, el nostre producte propi i com
preservar-ho.
Apadrinats per en
Xavier Mestres (un dels fundadors de l’Avi Pau de Cunit i actual
president de la Fundació Institut Català de la Cuina), ara fa un mesos es va
crear TERRA I TAULA, un col·lectiu format
per quatre xefs, quatre viticultors i quatre productors, tots ells del Baix
Penedès, amb aquestes nobles idees esmentades aquí dalt.
Jo mateix vaig
tenir el plaer de participar, ara fa unes setmanes, a un maridatge-col·loqui
convidat pel Jordi Pascual d’Olis Torclum (un dels productors) i gaudir en directe d’una
de les seves presentacions. El resultat va ser l’elaboració d’uns plats fets
amb producte local i maridats amb vins també local tot de gran qualitat que va
donar pas a un interesant col·loqui posterior al Celler Avgvstvs Forvm.
Dins aquest
col·lectiu, hi ha productors com el Jaume Solé, guanyador durant 5 anys
consecutius del primer premi al concurs de cultivadors de calçots que es
celebra anualment a la Gran Festa de la Calçotada de Valls, xefs reconeguts
localment com el David Vernet, del Restaurant Calafellenc El Vell Papiol o el
Jordi Guillem del Restaurant de Segur Lo Mam i viticultors com l’Enric Roca d’Avgvstvs
Forvm o el Xavier Vidal de Jané Ventura.
Promoure el
producte propi i tractar de desenvolupar la comarca, que no la marca, mereix
una especial atenció. Sobretot quan es fa amb diners propis sense esperar res a
canvi. En aquests temps de crisi que vivim, idees per desenvolupar la cultura,
la gastronomia i l’entorn, calen en el nostre territori i és per això que avui
els hi hem de dedicar una dedicació especial.
Us hi convidem a visitar la seva plana web o a assistir-hi a alguna de les seves xerrades o tallers. No us penedireu.