martes, 25 de junio de 2013

Calafell: Potser menys quantitat i més qualitat


Miquel Casellas visita Calafell de tant en tant i treu les conclusions d'un visitant que en sap de què parla, ja que des de Vendrell fins aquí només hi ha un sospir i ell es mira de ben a prop tot el tema del comerç. Es clar, que la visió d'un visitant potser (segur!) és més objectiva que la que ens poden donar els manaires de torn de Calafell, que passi el que passi en una fira, fireta o cantada d'havaneres, sempre ho qualificaran de "gran èxit" o diran allò tan amanit de "dinamització de..." o fins i tot aquella horrorosa expressió de "Calafell donant suport a.... Calafell amb..." (ells no són Calafell, però sembla que els agrada creure-s'ho).

Fa poc es va fer la fira del Mar, on van aparèixer uns "mercaders de l'orient", que de Calafel no eren. A sobre es van posar a vendre begudes i aliments, al mig del passeig, fent la punyeta al comerços de tota la vida que veien com no venien un rave. La regidora de torn va dir que allò no s'ho esperava. Casellas en va fer menció.

Pocs dies després, es fa la Fira del Terròs, on de cop i volta, altres mercaders d'occident, que de Calafell tampoc hi havien gaires, munten les paradetes i es posen a vendre productes d'alimentació, amb una mena de decorat de quan Calafell era Calafell i no una ciutat dormitori. Assistència baixa a la fira, normal. També en Casellas ho va explicar.

Aquest últim cap de setmana es va fer la primera fireta màgica i va tornar a succeir el mateix; moltes paradetes, poc públic.

Això sí, en els tres casos ens trobem amb quelcom que no falla mai. La presència de l'alcalde, la seva colla de regidors adjunts, el fotògraf lacai i, és clar, les fotos. Les incomptables fotos, fotos i més fotos, mirant de fer veure que a la fira de torn hi ha gent, que allò està a petar i després, amanir-ho tot per presentar-ho al web municipal, a l'àlbum de fotos municipal, als blogs municipals, al facebook municipal, a tot allò que sigui municipal.

Això ho feia en Jordi Sànchez, però Olivella ho ha portat al summum. I diu que menys car. I?
Potser estaria be deixar-se de tanta comèdia, de tanta foto, baixar el nombre de fires, firetes i espectacles, que ens costen uns calerons i a més de baixar la quantitat, apujar la qualitat. Es pel be del turisme, que amb quelcom que també puguin trobar a tot arreu, difícilment ens vindran a visitar a nosaltres si oferim quelcom diferent.

Els diversos events pagats pel poble no es poden utilitzar com a plataforma electoral ni com a mirall de l'ego polític de tota aquesta colla. Moltes vegades s'ha dit en aquest blog que els protagonistes de veritat en la major part de les fotos ni surten, qui surt sempre és l' Olivella i la tribu. Això no és gens seriós, és força ridícul. I, a sobre, si les fires fallen, quelcom no rutlla.

Se n'adonaran? segurament ja ho saben, però el més important, el quid de la qüestió, per ells, sembla que sigui sortir a la foto. Als milers de fotos que  ens costen milers d'euros l'any i no serveixen per a res. Els àlbums de fotos oficials (els de l'avi fotògraf) no se'ls miren ni 100 persones de mitjana, en el millor dels casos. Només els polítics i els seus 4 fidels aplaudeixen al seu facebook actuacions que no passen de fireta de poble.

Ara mateix, aquest llarg cap de setmana, Calafell era plè de gom a gom. Per què? Doncs per la crisi. Perquè no havent els mateixos diners d'abans, molts opten per no anar a Grècia, o illes llunyanes o ni tan sols per veure el país. El que arriben és a rumiar com fer un tetris humà per col·locar-se tots a casa dels avis o dels pares, i així els supermercats esgoten les barres de pà, els preparats per barbacoa i les cocacoles. Poca cosa més gastaran fora de casa. Recordin les 3P (platja, passeig, pipes).

Calafell, amb 5 quilòmetres de costa i amb la platja que té, podria aspirar a molt més. Però caldria menys quantitat i millor qualitat en el que es faci. O tindrem, i seguirem tenint, el turisme que tenim, quan podem tenir-ne un altre. No cal que sigui rus. Només que sigui millor. Però se'ls hi ha d'oferir alguna cosa a canvi. No pas firetes d'estar per casa. Si amb això es conformen els polítics, malament rai.

Es clar que, veient això...


Entrada destacada

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 y Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027

Informe-consulta-Pla-Mandat-Calafell-2030 Proposta-Pla-de-Mandat-2023-2027